Bu hafta gelen mesajlara baktığımda birçok kişi “Video editörü nasıl olunur?” diye sorular sormuş. “Video editörü nerede iş bulabilir?” “Video editörü hangi programları kullanır?” “Video editörü özellikleri nelerdir?” ve Video Editörü özellikleri nelerdir gibi soruların yoğunlukta olduğunu gördüm. Dilerseniz soruları tek tek ele alayım.
Video Editörü Nasıl Olunur?
Öncelikle ilk sorudan başlamam daha uygun olacaktır. Birçok meslekte olduğu gibi ilk şart sevmek ve çok emek vermektir. Başarılı insanlara baktığınızda hepsinin il söylediği söz mesleğini çok sevdiği ve oldukça fazla emek sarf ettiğidir. Kısacası olabildiğince dirsek çürütmek gerekecektir.
Video Editörü Hangi Programları Kullanır?
Son iki soruyu birleştirdiğimizde de daha uygun olacağı kanaatindeyim. İlk olarak bütün görsel mesleklerde olduğu gibi yaratıcı olmalısınız. Sürekli üretmeniz ve insanları şaşırtmanız sizden beklenecektir. Kurgu, ışık, kamera ve lens kullanımında da tecrübe edinmeniz faydalı olacaktır. After Effects, Adobe Premier ve Photoshop kullanmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Bu programların hepsi tam olarak aynı amaca hizmet etmez. Birlikte kullanıldıklarında daha profesyonel sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz. Çoğu zaman çekim ekibiyle beraber koşturup kan ter içinde kalmanız beklenebilir. Aslına bakarsanız bu normal de bir beklenti çünkü yemek pişerken baş aşçı domateslerin nasıl kesildiğini görmeli. Şöyle bir durumla da karşılaşmanız muhtemeldir. Yukarıda saymış olduklarımın yanı sıra Avid, Final Cut Pro, Eduis, Maya, Cinema4D gibi programlardan en az birini iyi derecede bilmeniz de beklenebiliyor. Genelde tercihen iyi derece After Effects bilmeniz yeterli oluyor.
Eski nesil ve bir türlü yıkılmayan bir duvarla da karşılaşacaksınızdır. Bu da klişe bir kriter olan üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans mezunu olmaktır. Bunu iş ilanına yazmayanı dövüyorlar 🙂 ondan yani yanlış anlamayın. Her yerde her konuşmada sürekli söylüyorum projeleri diploma yapmıyor. Sonra diyorlar ki ülkemizden neden bir Bill Gates çıkmıyor. Çıkmaz arkadaş, sen gencecik beyini al 4-5 yıl ezbere eğitim ver. Mezun olunca “Bir an önce memur olmalıyım.” Diyen robotlardan Bill Gates olmasını bekle. Yok öyle bir dünya hocam Bill Gates 30 yılda mezun oldu. Tarih okuldan kovulan yada kaçan dehalarla dolu. Neyse konuyu kopardım yine 🙂
Video Editörü Nerede İş Bulabilir?
Video editörü nerede iş bulabilir diye soran arkadaşlar olmuş. Aslında bundan bahsetmeden önce biraz ne gibi yeteneklere sahip olmalı ondan bahsetmeliyim. Hazırladığınız videoları video paylaşım sitelerinde ve sosyal medya sitelerinde nasıl paylaşmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Ayrıca bu sitelerdi trendleri iyi takip etmeniz ve buna göre aksiyon almanız da beklenecektir. Eğer yeteneğiniz varsa ve daha önce saydığım programlardan bir veya birkaçını iyi kullanıyorsanız kariyerinize uygun iş bulabilirsiniz. Televizyon kanallarında, yapım şirketlerinde, E-ticaret sitelerinde ve kurumsal markalarda iş imkanı bulabilirsiniz. Unutmadan ajanslarda da video editörlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Şahsen şimdiye kadar pek tavsiye etmedim bir ajansta çalışılmasını. Daha çok kurumsal yapıların içinde olmanızı tavsiye ederim. Son olarak Video Editörü yada hangi meslekte yapıyorsanız yapın, unutmayın her insanın parmak izi bile farklıdır. O halde düşünceleriniz ve fikirleriniz de her zaman farklı olsun.