Dijital Pazarlama Ne Demektir?
Tüm dijital cihazları (bilgisayar, telefon, tablet, oyun konsolları) kullanarak, dijital pazarlama kanallarını (sosyal medya platformları, web site, blog, mobil uygulamalar, e-mail, sms) etkin olarak kullanarak satış artışı sağlayabilen analiz ve iletişim sürece Dijital Pazarlama denir.
Dijital pazarlama aslında bir satış yöntemi olmamakla beraber, televizyon, radyo ve gazete gibi geleneksel pazarlama kanalları, dijital pazarlamanın bir parçası değildir. Evet, eskiden çok başarılı idi ama artık iletişim çağı ile beraber etkisini kaybetmiştir. Özellikle internet ve sosyal medyanın anlık geri dönüş yeteneği ve hareketli yapısı geleneksel pazarlamanın geride kalmasına sebep olmuştur.
Neden Dijital Pazarlama?
Daha öncesinde pazarlama süreçlerinde geri dönüş almak ve satışların artması zaman almaktayken günümüzde bu süreç oldukça kısalmıştır. Yapılan bir dijital pazarlama stratejisinin etkisini görmek için çok beklemeye gerek kalmadı. Dijital pazarlama sürecinde kullanılan terimlerden bazılarını bilmekte fayda vardır. E-ticaret, gelir ortaklığı (Affiliate Marketing), reklam ortaklığı (Advertising Partnership), sosyal medya pazarlama (Social Media Marketing), arama motoru optimizasyonu (SEO), Arama Motoru Reklamları (PPC), e-mail pazarlama, Online PR, viral pazarlama belli başlı konulardır.
Araştırmalara göre Türkiye’nin toplam nüfusunun %50’sinin aktif olarak internet kullanıcısı olduğu ve genç nüfusun oldukça fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda ne kadar faydalı sağlayabileceği görülmektedir. Dijital pazarlama bütçesi olmayan büyük ve orta ölçekli markalar, pazardaki paylarını rakiplerine kaptırdığı ortadadır.
Dijital Pazarlama Kanalları
Dijital pazarlamanın ne olduğundan ve neden tercih edilmesi gerektiğinden biraz bahsettik. Şimdi ise biraz da süreçte kullanılan kanallardan bahsedelim.
Google Adwords (Arama Motoru Pazarlaması)
Bu alanda herkesin aklına ilk önce arama motoru yani Google reklamları gelmektedir. Google Adwords ile analiz ettiğiniz hedef kitleye uygun anahtar kelimelere reklam verilebilmektedir. Arama motoru pazarlaması yani kısa adıyla Sem sayesinde özellikle E-ticaret alanında hızlı reaksiyonlar alınabilmektedir.
Sosyal Medya
Sosyal medyanın ne kadar kullanıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz ve aslında yaşıyoruz. Her gün arkadaşlarımızla paylaşımlar yapıyor ve birçok kişi yada markayı takip ediyoruz. Kullanım oranı olarak baktığımızda gerçekten çok önemli bir mecradır. Özellikle Twitter, Facebook ve İnstagram gibi sosyal mecralar dijital pazarlamada oldukça gerçekçi sonuçlar almamıza yardımcı oluyor. Viral reklamlar ve viral pazarlama içinde oldukça verimli bir alandır.
E-Ticaret Siteniz
Hiç kapanmayan ve yemek arası vermeyen işyeriniz web sitenizdir. Siteniz CRM sistemi ile entegre çalışmalıdır. Bu sayede daha verimli ve doğru analizler yapmanız aynı zamanda süreci daha iyi yönetmeniz mümkün olacaktır. Ziyaretçilerinizi takip ederek potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşırsınız. Mevcut müşterilerinizle aranızda bağlılık oluşturabilmek için de önemli araçlardan birisidir. Kısaca dijital pazarlamanın avantajlarına da değinmek gerekirse;
- Herhangi bir aracı olmadan dağıtım sağlar.
- Yeni iş modelleri üretebilirsiniz.
- Tedarik zinciri oluşturabilir veya var ise daha verimli hale getirebilirsiniz.
- Dürüst ve şeffaf bir pazar döngüsü oluşturur.
- Önceden ulaşamadığınız alt segmentlere ulaşabilirsiniz.
- Farklı kaynaklara ulaşarak rekabette avantaj sağlayabilirsiniz.
- Pazar payınızı genişletebilir ve daha verimli hale getirebilirsiniz.