Webmaster Nedir?

Öncelikle Webmaster’ın ne olduğunu, genel olarak kabul gören tanımını inceleyelim. Webmaster, web sitesi geliştiren veya yöneten kişi anlamına gelmektedir. Web uzmanı yada ağ yöneticisi olarak Türkçe diline çevrilmiştir.

Webmaster’lar, yazılım, tasarım, animasyon, web site yönetimi gibi birimlerde görev alan uzmanlar arasında koordinasyonu sağlama görevini yürütebilirler. Webmaster isterse tam zamanlı olarak bir şirkette çalışabilir veya Freelance olarak serbest çalışabilirler. Bu onların yaşam tarzlarına göre farklılık gösterir.

Nasıl Webmaster Olunur?

Webmaster olabilmek için ilk adım kendi sitenizi oluşturmanızla başlar. Webmaster olabilmek için bu alanda sıkça telaffuz edilen ve kullanılan terimleri bilmelisiniz. Bu kavramlardan bazıları SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), PHP, ASP, .NET, AJAX, CSS, JS, HTML, Javascript, Dreamweaver ve Visual Studio’dur. Bu kavramlarla beraber Domain, Hosting ve Server gibi kavramlara da aşina olmalısınız.

Sakın gözünüz korkmasın! Webmaster olabilmek için saydığım bu dillerin hepsini bilmeniz gerekmez. Aslında kodlama bilginiz olmadan da site kurabilir ve yayınlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar Joomla ve WordPress gibi hazır sistemleri kullanabilirler. Zamanla bu sisteme alıştıkça ufak ufak kodlamaya başlayacaksınız. Her konuda olduğu gibi bu konuda da zaman ayırmanız çok önemlidir.

Webmaster Olmanın Avantajları

İnternetin artık günlük hayatımızın yönlendirici unsuru haline geldiğini kabul etmeliyiz. Webmaster’ların gelirleri ve çalışma şekilleri diğer mesleklere göre oldukça farklıdır. Maddi anlamda ciddi oranda gelir elde edebilmektedirler. Yeni neslin en çok tercih ettiği sektörlerden bir tanesi haline gelmiştir. Bu sektörde inanılmaz bir rekabet var ancak rekabet ortamının her geçen gün artıyor olması kaliteyi de belli oranda arttırıyor ve işini layıkıyla yapan birçok webmaster, maddi anlamda çok daha yüksek gelir elde edebiliyor. Webmaster’lar gelirleri kadar çalışma şekilleri ile de yeni nesli cezbetmektedir. Genelde şirketlerde tam zamanlı olarak çalışsalar da mesai konusunda kati değillerdir. Çünkü patronlar neticeye bakar nasıl ne şekilde yapıldığına çok dikkat etmezler. Bundan dolayı bugün canım çalışmak istemiyor diyen ama zamanında siteyi teslim eden Webmaster’larla mutlaka karşılaşırsınız.

Webmaster Kimedir?

Webmaster, web alanında uzman kişilere verilen bir unvandır. Tabi bu unvanlarında alt unvanları vardır; Web yazılımcı, web tasarımcı gibi. Uzman bir web yazılımcısı, tasarım yapamasa da bir tasarımın nasıl olması gerektiğini, ne gibi özellikler taşıması gerektiğini bilir. Çünkü bu sektöre yıllarını vermiştir ve bu bilgi birikimini kazanmıştır. Bu durum web tasarımcısı içinde aynı şekildedir. Böyle bir tanım şu soruyu akla getiriyor; Peki Tasarım ve Yazılım bilgisi olmayan fakat her şeyin nasıl olması gerektiğini bilen biri de Webmaster unvanına sahip mi oluyor? Eğer ki, hem projeyi hem projede çalışan kişileri yönetecek ve yönlendirecek bilgi ve birikime sahip ise o kişide Webmaster oluyor. Yani her ikisini de iyi derecede bilmesi gerekir. Tabi bu benim şahsi görüş ve tanımım. Bir tanımda şahsi görüş olur mu? Evet, Webmaster kelimesi ile ilgili birçok tanımla karşılaşabilirsiniz. Buda benim kendime göre tanımımdır.

WebMaster Olmak İstiyorum!

Webmaster olmanın çok zor olmadığından bahsettim. Sizde bana hak verirsiniz ki öyle çokta kolay olmadığı da kesindir. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de sabır ve azim gereklidir. Bu mesleğe karar verdiğiniz andan itibaren web sitelerine daha farklı bakmaya başlayacaksınız. Aslında bu kullanıcı değil bir üretici olarak bakmanız anlamına gelir. Bunu nasıl yaptı acaba? Bu site nasıl tasarlandı? Ne kadar sürdü bu sitenin yayınlanması? Gibi deli sorular aklınızda süreli olacaktır. Başarılı siteleri detaylıca gözlemlemeye başlayacaksınız. Bu süreç sizin ilerlemeniz için ilk ve en büyük adımlardan birisi olacaktır.

Web Tasarım

Web tasarı ilk önce Photoshop ile başlar. Bu sayede siteyi tasarlamadan önce renklere ve yerleşime karar vermiş olursunuz. Hayal ettiğiniz ara yüzü çizerek istediğiniz tasarım tamamlanır. Sonrasında çizdiğiniz ara yüzü HTML ve CSS kodlanmasını yaparsınız. Web siteleri tabi ki sadece sabit bir ara yüzden ibaret değildir. Burada Slider ve hareketli bölümler de olacaktır. Javascript ve JQuery gibi dilleri de bilmeniz gerekir. Göze hoş gelen ve kullanıcı deneyimini etkileyen alanları bu sayede tasarlayabilirsiniz.

Teknoloji geliştikçe web tasarım da değişmektedir. Html dili artık duyarlı (responsive) yani mobil uyumlu hale gelebilmesi için yeterli olmamaya başladı. Bunun üzerine Html5 dili ve Css3 dilleri geliştirildi. Bu web tasarım dillerine de hakim olmanız gerekecektir. Web tasarımla ilgili bahsettiğim diller elbette ki statik bir site yapabilmeniz için en temel olarak bilmeniz gerekenleridir. Dinamik site olarak tabir ettiğimiz siteler ise veritabanı ile sürekli olarak etkileşimdedir.

Diğer web tasarım dilleri: SHTML, DHTML, ASPX, JSPX.

Web Programlama

Web programlama ile yapılan siteler, statik görsellikten uzak güncel ve işlevseldirler. Kafanızda daha kolay canlanması adına alışveriş siteleri, haber siteleri, forum siteleri ve bunlar gibi birçok site buna örnektir. Bu tür dinamik siteler sınırsız sayıda sayfa üretebilir. Web programlamayla yapılan sitelere kod bilgisine ihtiyaç duymadan içerik girmenize güncellemenize olanak sağlar. İstediğiniz sayfayı oluşturup istediğiniz sayfayı silebilirsiniz. Web programlarının kullanıldığı sitede herhangi bir programcı ya da web site tasarımcısına ihtiyaç duymazsınız, sitenizin içeriklerini siz yönetirsiniz.

Web programlama ile yapılan her uygulama illaki bir site olmak zorunda değildir. Yani işletmenizin içinde işlerinizi kolaylaştırmak için hazırlanmış bir uygulama olabilir. Bu bir web programcının karşısına çok farklı projelerin çıkması olasıdır.

Yüksek hızlarda internete kavuşmamızla beraber daha görsel ve daha etkileşimli web sitelerine ihtiyaç duyulmaya başlandı. İdari ve bankacılık işlemleri gibi çeşitli işlemleri yüksek güvenlikle yapabiliyoruz. Web sitelerine işlevsellik kazandıran web programcılardır. Web programcılar olmasaydı bugün sadece güzel bir giriş sayfası olan birkaç sayfalık görsel ve içeriğe sahip web sitelerinde geziniyor olurduk.

Bu kadar anlattıktan sonra şundan da bahsetmezsem olmaz. Web programcı, web tasarımcıdan çok daha fazla kazanmaktadır. Peki ya sizce Youtube ara yüzünü tasarlayan ile ona asıl amacı olan işlevselliği kazandıran aynı geliri elde etmiş olabilir mi?

Bazı Web programlama dilleri: .Net, Java, Php, Asp, MySQL, SQL

SENDE OY KULLAN
[1 kişi ortalama 5 puan verdi.]
SENDE OY VEREBİLİRSİN
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
Loading...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin