Dijital pazarlama stratejisi her işletmeye ve kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Hatta döneme göre bile değişiklik gösterir. Çok değişkenli ve çok parametreli bir yapıdır aslında dijital pazarlama. Kimileri bu işin bir formülü var yaparsanız başarıya ulaşırsınız gibi saçmalıklardan bahsetseler de ben tam aksi olduğunu düşünüyorum. Zaten birçok işletmenin dijital pazarlamadan soğumasının en büyük sebebi de budur.
Her neyse biz bir an önce konumuza dönelim. Bugün sizlere dijital pazarlama stratejinizi oluştururken kullanabileceğiniz ücretsiz araçlardan bahsedeceğim. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bütçelerinin kısıtlı olduğunu bilirim. Kısa sürede başarıya ulaşabilmek için kullanabileceğiniz ücretsiz araçlar vardır.
Adwords Keyword Planner, SEMrush, Yoast Seo ve Ubersuggest
Dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından olan Seo konusunda konuşmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bu araçlar ile analizler yapmanız ve fikir sahibi olmanız mümkündür. Aynı zamanda sitenizin Google üzerine yükselmenize de yardımcı olacaktır. Hataları düzelttiğiniz ve tavsiyelere uyduğunuz sürece yükselmeye başlayacaksınızdır. Misal Adwords Keyword Planner sayesinde anahtar kelimelerin arama hacimlerini görebilirsiniz. Arama trendlerini ve eğilimlerini inceleyebilirsiniz. Bir diğeri Yoast ile de site içi Seo performansınızı arttırabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Grammarly Desteği
Bu eklenti direk olarak pazarlama ile alakalı olmasa da destek olabilecek güzel bir eklentidir. Özgün içerik üretmenin ve bunu doğru şekilde yayınlamanın öneminden sık sık bahsederim. İçeriğinizin en az hataya sahip olması da arama motorları gözünde değerinizi arttıracaktır. Yayınladığınız içeriklerde bir hata olup olmadığını Grammarly ile bulmanız çok kolaydır. Bu eklenti sizin yerinize içeriklerinizi kontrol ederek hataları bulmaktadır.
Zoho İle CRM
Müşterilerinizin size hangi kanal sayesinde ulaştığını bilmeniz gerekir. Hatta satış geçmişini bilmeniz de gerekir. Bu ve bunun gibi bütün verileri tutabileceğiniz büyük bir huniye ihtiyacınız olacaktır. Sizin için tüm bunları ücretsiz olarak Zoho yapacaktır. Bu sayede dijital pazarlama stratejisinde ne yöne odaklanmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada E-Postanın Yeri
E-Mail Marketing stratejinizin atlanmaması gereken noktalarından birisidir. Gerek rutin e-postalar ile gerekse özel günlerde göndereceğiniz e-postalarla pazarlama yapmanız faydalıdır. Müşterilerinizle veya potansiyel müşterilerinizle iletişime geçebileceğiniz güzel kanallardan birisidir. Olabildiğince özelleştirerek ve çok sık olmamak kaydıyla göndereceğiniz e-postalar stratejinizde yer almalıdır. Bunun için GetResponce oldukça kullanışlı bir araçtır. Tabi ücretsiz araçların dezavantajı yapınız büyüdükçe size yetmemesidir. Zaten yetmiyorsa başarınız artıyor demektir. O zaman biraz pamuk ellere cebe deme vakti gelmiş oluyor.
Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya
Ülkemizde eskiden pek göz önünde bulundurulmayan sosyal medya artık herkesin kabullendiği bir güçtür. Tabi ki siz de bu güce olabildiğince sahip olmalısınız. Yoksa kaçıracağınız çok şey var demektir. Burada da kullanabileceğiniz ücretsiz araçları TweetDeck, Buffer ve Hootsuite olarak sayabiliriz. Sosyal medyanın altın kurallarından birisi sürekli dinamik olmaktır. Yani at gözlüğü ile bakıp her gün ürün paylaşarak bu iş olmaz. Hitap ettiğiniz kitleyi sürekli olarak canlı tutmalısınız. Öncelikle düzenli paylaşımlarda bulunmalısınız. Düzenli diyorum çünkü işin suyunu çıkararak bir yere varamazsınız. Takipçilerinizi bunaltmamalısınız. Sürekli olarak özgün içerikler üretmelisiniz. Ekibiniz ne kadar yaratıcı ise performansınız o kadar yüksek olacaktır. Buffer ve Hootsuite ile hesaplarınızı tek bir noktadan yönetebilirsiniz. Bahsettiğim araçların her biri farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla bunları deneyimleyip sizin için en uygun olanı seçmelisiniz.